zondag 15 november 2009

Das weisse Band - Haneke

Hoeveel kippenvel kun je krijgen als je een gloednieuwe film ziet die eindigt met eeuwenoude muziek die je als beltoon in je mobieltje hebt zitten. Dat overkwam mij vandaag: de film 'Das weisse Band' van Michael Haneke werd vandaag in een voorpremière vertoond in Amersfoort (de film gaat pas komende donderdag in première). De laatste scene is een kinderkoor dat in de kerk 'Ein feste Burg ist unser Gott' van Luther zingt.  Ja, daar heb ik wederom niet van terug. Eerder in de film zit ook al het lied 'Befehl Du deinen Wege' (Net als in de recente film Troubled Water, wat maakt deze oude kerkliederen zo gewild bij filmmakers?).

Das weisse Band is een prachtig gemaakte film in zwartwit. Omdat we ons de periode waarin het verhaal speelt (1913/1914) alleen maar in zwartwit kunnen voorstellen vanuit de foto's, aldus de regisseur. Dat in tegenstelling tot de 18e eeuw die we wel in kleur kennen, van de schilderijen. Fascinerend maar waar!
De cameravoering en belichting zijn tot in de kleinste details verzorgd. Een genot om te zien.
Het verhaal valt in het genre 'beklemmend': een boerendorp in Noord-Duitsland onder het juk van de hereboer en de orthodoxe protestantse religie en beladen met misstanden in opvoeding en relaties gebeuren merkwaardige dingen. De daders worden niet bekend, maar enkele van de kinderen die in hun opvoeding beladen worden met zonde- en schuldgevoel kunnen wel zijn uitgegroeid tot ernstig verknipte persoonlijkheden die gruwelijke dingen doen. En dat aan de vooravond van de eerste wereldoorlog.
Kijken en luisteren: de trailer van de film geeft een goede indruk van het karakter van de film en de schoonheid van de beelden. De volgorde van de scenes is anders dan in de film. Van 'Ein feste Burg'  zit ook een stukje in de trailer.
Lezen: geweldige gedegen recensie van Hugo de Bruijne in Nederlands Dagblad en op www.blikoponeindig.nl
Lezen: klein interview met de regisseur en beschrijving van de film van de Filmkrant.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen