donderdag 12 november 2009

Zoete mond, zoet boek


Helaas, het boek is uit... Het is een verhaal waar je doorheen vliegt. Het neemt je mee, 546 pagina's lang in een verslavend verhaal, met telkens wisselend perspectief. En het had nog wel door mogen gaan. Het houdt op een bepaalde manier afstand, maar je wilt toch steeds weten hoe het verder gaat. Tegelijk komen de werkelijk bestaande plaatsen ook heel vertrouwd over, zoals hotel Haarhuis in Arnhem waar ik ook vaak geweest ben. Het smaakt steeds naar meer. Een citaat uit de recensie in de Volkskrant door Daniëlle Serdijn geeft mooi weer wat ik bedoel: "Toch krijgt die traagheid en voorkomendheid na verloop iets bedwelmends, alsof iemand zacht over je rug streelt, je weerloos en soezerig maakt. Daarin is het volmaakt." Wat mij er ook in raakte was dat ik de beelden uit mijn eigen jeugd ermee kon verbinden: kinderen op straat in een zomerse nieuwbouwwijk in de jaren zestig. Ik zag het ongeveer voor me zoals het felzonnige straatbeeld in de film de Noorderlingen (die beelden hebben meer indruk nagelaten dan het verhaal van de film).
Lezen: de volledige recensie uit de Volkskrant van het boek van Rosenboom.
Kijken en luisteren: op website van de auteur staan filmpjes over het boek en de locatie waar het zich afspeelt, aan de rivier.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen