zondag 13 december 2009

Bach in Spiegelbeeld


Een grandioos en adembenemend concert bijgewoond gisteravond in de Nicolaikerk in Utrecht: Bach in Spiegelbeeld.


Om te beginnen was de combinatie van uitvoerenden heel bijzonder. De twee broers Euwe en Sybolt de Jong, die zich helemaal hebben toegelegd op het vierhandig uitvoeren van Bachcantates op kerkorgel. Als zij spelen sprankelt de muziek en spettert het plezier van samen muziek maken eraf.
En daarbij The Gents, een vocale groep van 16 jonge mannen met prachtige stemmen (ooit voortgekomen uit het Roder jongenskoor).
Zij verzorgden samen vier adventconcerten verspreid over Nederland en die in Utrecht was de laatste.

Natuurlijk speelden ze Nun komm der Heiden Heiland van Bach, maar voor de zang was er ook een uitstapje naar de prachtige cantates van Hugo Distler. Dat gold ook bij de uitvoering van Wie schön leuchtet der Morgenstern. The Gents zongen de versie van Distler. Het koor stond niet de hele tijd op dezelfde plaats, maar af en toe ook allemaal los verspreid door de kerk. En de handen van de organisten waren op een groot scherm te volgen via twee videocamera's. Echt mooi gedaan.

Om een beetje een indruk te krijgen van de uitvoerenden heb ik hieronder twee filmpjes geplaatst van eerdere datum. Maar die kunnen niet verklanken hoe prachtig de combinatie klonk in het adventsconcert.
In het concert werd ik wederom getracteerd op het lied 'Ein feste Burg ist under Gott', uit volle borst gezongen door de mannen en daarna in de stevige zetting door de broers de Jong op orgel. (Luther rocks.)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen